23948sdkhjf

En dag om Asset Management kopplat till UH

Sigma IT Consulting har haft sin Underhållsdag i Stockholm. Ett stort antal åhörare från olika verksamheter samlades för att höra en rad talare från departement och svensk industri.
Johan Harvard, departementssekreterare på Näringsdepartementet, inledde med att berätta om regeringens strategi för nyindustrialisering.

Den består av fyra delar: Ökad digitalisering (Industri 4,0 som det brukar kallas), att skapa en hållbar produktion, att skapa förutsättningar för ett kunskapslyft så att industrin får de kompetenser den behöver, samt att skapa testbäddar där nya idéer kan utvecklas.



- Regeringen vill att Sverige ska ha den bästa industrin i världen, för industrin är större än de tillverkande företagen. Industrin har 1 miljard anställda, står för 77 procent av exportvärdet och cirka 20 procent av BNP. Industrier finns i hela Sverige. Ska vi hålla ihop vårt land måste vi investera i industrin, förklarade han.

För att lösa utmaningarna har fem strategiska samverkansprogram startat med representanter från ett antal stora svenska företag, akademi och fackförbund. Grupperna är inte diskussionsklubbar, betonade Johan Harvard, utan det är ”action” som gäller. Fullt fokus på att lösa frågor.

- Utan prediktivt underhåll kan vi inte leverera, blev hans slutkläm.

Dagen fortsatte med att Per Möller, vd för konsult- och utbildningsföretaget Idhammar Sverige AB, talade kring ämnet Asset Managemant och hur detta angreppssätt är en väg till utveckling.

Tyvärr ser många företag fortfarande underhåll som enbart en kostnad, konstaterade han. Det synsättet måste förändras, för utvecklingen är sådan att allt färre gör allt mer. Då vill det till att verksamheten ”tickar och går”, som han uttryckte det.

Det ställer stora krav på att underhållet sköts på rätt sätt. I dag är en tredjedel av underhållskostnaden slöseri, hävdade Per Möller. Eftersom det samlade svenska industriunderhållet uppgår till 95 milrader kronor årligen är det stora belopp som förslösas.

För att effektivisera underhållet behöver svensk industri ta till sig ny teknik, som ”sakernas internet”, eller Internet of Things som är den internationella termen, och Asset Management. Per Möller avslutade med att ge handfasta tips till åhörarna i vilken ände de ska börja.

- Gör en egen analys. Var står vi idag? Var finns potentialerna? Inför sedan Asset Management steg för steg.

Underhållsdagen avslutades med att ingenjörer och arbetsledare från olika företag berättade hur de har förändrat sitt underhåll, hur de tänker och hur de har gjort sina val.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064