23948sdkhjf

Två kärnreaktorer igång igen

Reaktorerna O1 och O3 i Oskarshamn är åter i full gång, efter att ha stått stilla ett tag för reparations- och underhållsarbeten.
Det var den 27 november som produktionen på O3 avbröts för att en bränsleskada behövde åtgärdas. De tidskritiska arbetena har varit aktiviteterna i reaktorhallen, med bland annat härdläcksökning av samtliga bränsleelement och återladdning av bränsle.



Under förra helgen, när alla bränsleelement hade läcksökts, kunde bränsleskadan äntligen hittas och bränsleelementet bytas ut.

Den 8 december levererade O3 åter el till det svenska kraftnätet – nästan ett dygn tidigare än beräknat.

– Alla arbeten har genomförts med säkerheten som främsta ledstjärna och med hög kvalitet. Det känns bra att kunna återstarta anläggningen med åtgärdad bränsleskada, säger Mats Ekblad, produktionschef på O3, i ett pressmeddelande.

Effekten kommer gradvis att öka och O3 planeras leverera full effekt under torsdagen den 15 december.

I lördags, den 10 december, kunde även O1 börja leverera el igen. Här handlade det om några dagars driftuppehåll med anledning av ett oljeläckage i den konventionella turbinutrustningen.

– Alla inblandade har gjort en rejäl kraftsamling och ett fantastiskt jobb, trots knappa resurser på grund av att O3 hade parallellt driftuppehåll, säger Mikael Wramsjö, produktionschef på O1, i pressmeddelandet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062