23948sdkhjf

Ny teknik minskar korrosionen i panna

Götaverken Miljö AB har installerat utrustning för minskad korrosion i pannan vid avfallsförbränning.
Det är i en av de två Waste-to-energy-linjerna i den danska anläggningen Maabjerg Energy Center som Götaverken Miljö har installerat sin teknologi för svavelrecirkulation. Det är bolagets första kommersiella installation av tekniken och den har nu varit igång sedan mitten av oktober.

I korthet går det till så här: Svavel, som avskilts i den våta rökgasreningen, recirkuleras till pannan där det injiceras och reagerar med korrosiv alkaliklorid till icke-korrosiv alkalisulfat. Götaverken Miljö förväntar sig en kraftig minskning av högtemperaturkorrosionen. Chalmers HTC (High Temperature Corrosion Centre) och Babcock & Wilcox gör mätningar för att verifiera resultaten.

Eftersom den andra förbränningslinjen i anläggningen inte har svavelrecirkulation kan korrosionshastigheterna i de två parallella linjerna jämföras. De två linjerna eldas med samma bränsle.

Hittills uppges svavelrecirkulationen ha eliminerat behovet av kostsamma transporter och omhändertagande av sulfatvattenöverskottet eftersom svavlet binds i askorna. En positiv bieffekt är att emissionerna av flera ämnen i rökgasen minskar ytterligare.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078