23948sdkhjf

Underhållsfunderingar….

Året börjar så smått ta slut och då kan det ju vara lite intressant att titta lite på vad som avhandlats på detta utrymme tidigare under året.

Årets Underhållsmässa satte förstås sin prägel på funderingarna i årets första ledare. Det blev ju också en bra mässa, med ett ökat antal besökare och utställare. Hårt lanserade begrepp som Industri 4.0 och Internet of Things stod mer eller mindre i fokus på mässan och i ledaren påpekade jag att mitt i all ny teknik och nya möjligheter som den digitala revolutionen innebär, så bör vi inte glömma bort en av de viktigare aspekterna inom underhåll och driftsäkerhet, nämligen sunt förnuft.

Teknik, närmare bestämt sensorteknik stod i fokus längre fram på våren. Återigen kopplat till digitalisering och Internet of Things. Den nya tekniken innebär ju, åtminstone i teorin, att snart sagt vilken pryl som helst kan förses med sensorer och via nätuppkoppling skicka sensordata för vidare analys. Det här kan, återigen i alla fall i teorin, innebära att tillståndsbaserat underhåll kan tas till helt nya nivåer. Men, utmaningen blir förstås att hantera och analysera enorma mängder data.

Ett system för automatisk kontroll av maskinhälsa har också varit ämne för en ledare. Konceptet kommer från Linnéuniversitetet i samarbete med några andra aktörer och förefaller ha stora förutsättningar att bli riktigt användbart i många typer av industrier. På vår egen konferens Underhållsdagen presenterades systemet i en av programpunkterna och det rönte stort intresse.

Och så har förstås det ”heta” området virtual reality och dess nära släktning augmented reality också berörts. Jag har haft förmånen att ”snabbtesta” en del sådan utrustning och utan att veta, så gissar jag att det här är ett teknikområde som kommer att få stort genomslag på området underhåll och service. Möjligheten att utföra expertarbeten på distans, metoderna att lära upp tekniker, sätten att visualisera data och instruktioner, det är bara några exempel på saker som kan komma att mer eller mindre revolutioneras av den här tekniken.

Med dessa små funderingar är det dags att sätta punkt för den här gången.

Peter Olofsson
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156