23948sdkhjf

Brorost bekämpas med el

P4 Västernorrland skriver på sin webbsida om Sundsvallsbron, vars brostöd under vattnet angripits av grov rost. Trafikverket har efter att ha provat olika metoder nu kommit fram till att el är mest effektivt för att motverka korrosionen.

Det var kort tid efter invigningen 2015 som man upptäckte att brostöden under vattnet angripits av grov rost. Orsaken visade sig vara en bakterie i Sundsvallsfjärden. Förekomsten av denna har påskyndat rostangreppen med mer än dubbel hastighet.


Trafikverket har provat olika metoder att dämpa korrisionen och nu kommit fram till att elektricitet är det mest effektiva att dämpa rostangreppen under vattnet.


– Vi har testat att måla och gjuta betong runt stålet men även täcka med en huv för att göra syrefritt runt brostödet. Helt klart är att elektriciteten gett bäst resultat, säger Anders Westlund, projektledare vid Trafikverket, till P4 Västernorrland.


Tester har visat att rosten minskar avsevärt på utsidan av brostöden med elektricitet. På insidan däremot har det varit svårare att se resultat.


Det handlar om låg spänning som ska läggas på och därmed kommer åtgärden inte att vara farlig för vare sig människor eller djurliv.


Nu vidtar test av utrustningen på ett av brostöden under ett års tid. Då ska systemet trimmas in och göras så energieffektivt som möjligt. Om testerna slår väl ut kommer elektricitet sedan att kopplas på stålet till alla åtta stöden på bron. Allt ska klart hösten 2018 och totalt kommer projektet att kosta ca 25 MSEK enligt Trafikverket.


Bild: Rostangripet brostöd på Sundsvallsbron. Foto Trafikverket.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094