23948sdkhjf

Laserjusteringsverktyg från NSK

NSK erbjuder nu avancerade laserjusteringsverktyg som en del av sitt nya AIP+ Added Value Programme, för anläggningar som vill minimera förluster och säkerställa att maskinerna ger optimal prestanda med lägsta energiförbrukning.
Verktygen har utvecklats då mer än 50 % av alla maskiner körs ojusterade, vilket orsakar högre belastning och lägre prestanda. LAS-Set från NSK använder dubbla linjelasrar för enkel installation, även på större avstånd.

AIP+ laserinriktningsverktyg omfattar två enhetsuppsättningar, en för remmar och en för axlar.

Korrekt uppriktning av remtransmissioner blir allt viktigare där maskinprestanda och underhållskostnader är nyckelfaktorer. Remskiveförskjutning kan leda till att onödiga krafter belastar maskinen vilket i sin tur leder till ökat slitage, vibrationer och lagerhaverier i förtid samt kostsamma driftstopp.

De remjusteringsanordningar som finns på många lågprissystem innebär vanligtvis montering och mätning från drivskivans sidoyta. Detta är dock begränsat eftersom det förutsätter att drivsidan är ren, rostfri och parallell med drivskivans V-spår. Därför resulterar denna metod inte alltid i noggrann justering. I motsats till detta fästs NSK:s LAB-Set-laser i själva drivskivans V-spår där remmen löper, vilket garanterar perfekt anpassning varje gång.

Till skillnad från många andra system, som är beroende av ett enda laser- eller spegelsystem som kan vara svåra att montera och använda, baseras NSK:s LAB-Set på ett par linjelasersändare, var och en utrustad med två fjäderstyrda guider som passar in i remskivans spår. Med hjälp av två lasrar kan exceptionellt hög upplösning uppnås, så att även de minsta avvikelser lätt kan identifieras. Parallellfel, vinkelfel och vridning blir omedelbart synliga för operatören.

Samma fördelar kan fås genom användning av LAS-Set för axeluppriktning. Det är väl dokumenterat att axeluppriktning på en co-linjär axel är en komplex uppgift som kräver hänsyn till faktorer såsom bar-svikt (bar sag). Traditionellt utförs detta med hjälp av fjärrprovsindikatorer (DTIs), men anses vara en näst intill omöjlig uppgift som endast kan utföras av mycket skickliga och erfarna tekniker.

I motsats till detta använder LAS-Set dubbla linjelasrar för enkel installation, även vid större avstånd, och digitala sensorer med hög upplösning för exakta resultat. Utöver detta ger en mjukvarustyrd displayenhet en ikonbaserad, intuitiv, steg-för-steg-guide som gör hela anpassningen både enkel och snabb.

Viktigt att notera är att enheten utför mätningar i realtid medan justeringen sker, och kontrollerar för offset och vinkelfel (liveuppdateringar tillhandahålls med hjälp av en enkel röd/grön indikator för i eller utanför tolerans). Härigenom kan denna uppgift genomföras när maskinen fortfarande befinner sig i sin drifttemperatur, vilket undanröjer behovet av att kompensera för termisk expansion. Processen förenklas ytterligare genom användning av trådlös teknik för att para ihop sensorenheterna med displayen. Trådlös anslutning bidrar också till att förbättra tillgängligheten och gör det enkelt att placera displayen.

NSK:s LAS-Set använder digitala sensorer med hög upplösning för exakt axeljustering.

Ytterligare fördelar för användare av LAS-Set inkluderar mjukfotskontroll. NSK rekommenderar att mjukfoten kontrolleras först för att säkerställa att motorn är stabil och inte är föremål för avvikning eller glapp.

I slutändan gör LAS-Set det möjligt att göra en expertuppgift till en standardunderhållsprocess som är enkel och snabb att utföra, vilket bidrar till att minimera driftstopp och maximera produktiviteten.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079