23948sdkhjf

Underhåll som inspirerar

Förra ledaren inleddes med en förhoppning om ytterligare någon veckas sommarväder och det är bara att konstatera att jag och alla andra med samma önskan har blivit bönhörda, och det med råge. Här i Skåne ser september snart ut att bli en bättre sommarmånad än vad augusti var.

I villakvarteren där jag bor har detta lett till en, om inte febril, så åtminstone avsevärt högre underhållsaktivitet än vad som är brukligt i det som vanligtvis är början på hösten. Det rengörs, snickras, rensas hängrännor och stuprör och målas om snart sagt varenda fastighet i grannskapet. Jag misstänker att många passar på att faktiskt göra de där sista eller näst sista sakerna om inte blev gjorda i våras och början av sommaren och som man egentligen tänkt skjuta på till nästa vår. Sätter bara någon igång, så smittar det på samma sätt som gäspningar. Det vill säga, det är omöjligt att inte själv göra det….

Av detta kan ni dra slutsatsen att även jag kunnat bocka av några ”husfix” extra de senaste veckorna. Ytter- och förrådsdörrar är nu bländvita istället för det milt uttryckt dassiga intryck de givit under rätt många år och detsamma gäller fönstren (en del av dem i alla fall).

Vad har då detta egentligen att göra med industriellt underhåll? Kanske inte så mycket direkt, mer än att jag är övertygad om att underhåll inspirerar också i den industriella världen. Kanske inte så att man över fabriksstaketet ser att grannindustrin kommit långt i sitt arbete med lean och 5S, eller investerat i den senaste vibrationsmätningsteknik. Men att man hör talas om företag, kanske i samma bransch som en själv, som framgångsrikt lanserat initiativ för att effektivisera sitt underhåll och därmed öka sin driftsäkerhet.

Ett sätt att informera sig om sådant är att besöka mässor och konferenser. I dagarna är det mässor om fjärrvärme, VA, samt avfall och återvinning i Jönköping och veckan därpå är det åter dags för de numera parallella mässorna Scanautomatic och ProcessTeknik i Göteborg. Allesamman bra möjligheter att skaffa sig koll på vad andra lyckats med och inte minst att ”skryta” lite med vad man själv åstadkommit. Längre fram i höst arrangerar vi vår egen Underhållsdag, och mer om den hittar ni här .

Peter Olofsson
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093