23948sdkhjf

Projekt för test av bergbultar

Rätt val av bergbult kan vara avgörande för säkerheten i en gruva. Tester av bergbultar görs i dag endast på ett fåtal ställen i världen, med olika metoder vilket gör det svårt att jämföra prestanda mellan bulttyper. I ett projekt som drivs av Swerea Mefos utvecklas därför en ny testmetod.

Inom gruvindustrin blir det allt vanligare att utvinna malm på större djup eftersom det är ekonomiskt fördelaktigt. Dessutom förutspås antalet underjordsgruvor öka inom den närmaste framtiden, till exempel i Australien där man beräknar att de ökar från 30 till 70 % inom den närmaste tioårsperioden. Det globala intresset för säkerhet och säker gruvdrift för att minska olyckorna med personal och utrustning är en tydlig drivkraft för att investera i högpresterande och pålitliga bergförstärkningssystem.


Tillsammans med bergbultstillverkarna och innovatörerna Northern Mining Products, SSAB Virsbo och den norska bergbulttillverkaren Galvani Tia, ska Swerea Mefos utveckla en metod för generisk test av bergförstärkningsbultar. Ett viktigt mål för projektet är att etablera en testmetod för att utvärdera alla existerande typer och modeller av bergförstärkningsbultar och därmed möjliggöra jämförelse av bultar i olika kategorier.


Projektet omfattar dels modellering och simulering av bultar, dels uppbyggnad av en försöksanläggning på Swerea Mefos där provning av alla typer av bultar ska kunna genomföras. Testanläggningen ska motsvara verkliga förhållanden, något som är en svaghet i existerande testmetoder då man exempelvis ersätter berg med betong och stål. Swerea Mefos ska utforma hela konceptet och bygga upp en testrigg som också ska omfatta styrsystem och mätinstrument.


Vinsten är jämförbarhet, man ska kunna välja rätt bult för rätt tillfälle och därmed uppnå säkrare och mer effektiv gruvdrift. Snabbare och billigare provning kommer även att påskynda utvecklingen. Dagens tester är extremt dyra och tar ofta upp till ett år att genomföra.


Projektet är på 3,2 MSEK och finansieras av Vinnova.


Fakta
Det finns idag ett flertal olika modeller och bulttyper, varav de flesta ryms inom kategorierna ingjutna bultar (grouted bolts), tvåpunktsförankrade bultar (two-point anchored bolts) och friktionsbultar (frictional bolts). Ingjutna bergbultar är en välkänd produkt som har funnits och använts under mycket lång tid och finns idag i ett flertal olika varianter och dimensioner, medan exempelvis friktionsbultar är en nyare typ av bergförstärkning som fortfarande utvecklas och ibland ger fördelar som snabb och ren installation och omedelbar lastbäringsförmåga.


Omkring 70 miljoner bergförstärkningsbultar säljs i världen varje år, ett antal som bedöms öka framöver.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078