23948sdkhjf

Smarta elnät kräver högre IT-säkerhet

När våra elnät blir smartare kommer allt mer av produktionen att decentraliseras samtidigt som styrning och övervakning digitaliseras. Det ökar behovet av medvetet och effektivt arbete med IT-säkerhet.

För elnät handlar det inte minst om skydd mot påverkan på systemen och deras funktion. En översikt över behovet av regler och rekommendationer för detta ges i en färsk rapport från IEC, den internationella organisationen för standardisering på elområdet: ”IEC/TR 62351-13, Power systems management and associated information exchange – Data and communications security – Part 13: Guidelines on what security topics should be covered in standards and specifications”. Det framgår av ett pressmeddelande från SEK Svensk Elstandard.


IEC/TR 62351-13 innehåller i stort fyra delar, säkerhetsfordringar för användare och tillämpning som samverkar med automationssystem, kryptering, konstruktion och konfigurering för motståndskraft (”resilience”) och sambandet mellan IT-säkerhet och standarder för informationsytbyte. Den bygger bland annat på arbete som gjorts i USA och som presenterats i dokumentet NISTIR 7628, och på serien med internationella standarder för IT-säkerhet i processindustrin, IEC 62443.


I bland annat Japan drivs arbetet med decentralisering av elproduktionen och av styrningen av elnätet inte minst av en önskan att öka elförsörjningens motståndskraft mot naturkatastrofer (med Fukushima i färskt minne) och andra störningar, till exempel dataintrång. Dessa frågor diskuteras i en annan ny rapport från IEC, ”IEC/TR 62351-12, Power systems management and associated information exchange – Data and communications security – Part 12: Resilience and security recommendations for power systems with distributed energy resources (DER) cyber-physical systems”.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064