23948sdkhjf

Årlig översyn på Filbornaverket

Luckor står öppna. Utbytesdelar ligger staplade i högar. Verktyg viner och klirrar. Och överallt montörer som slipar, svetsar, skruvar och kontrollerar. Det är årlig översyn av Filbornaverket.

Sensommaren är en hektisk period för svenska kraftvärmeanläggningar. Då sker den så kallade revisionen, årlig översyn, och Filbornaverket i Helsingborg är inget undantag. Under drygt tre veckor är anläggningen stängd och på den korta tiden ska anläggningen göras klar för ännu en eldningssäsong.


– Vi släckte pannan den 12 augusti och dagen därpå hade vi ställningsbyggare här. Som mest har vi haft runt 60 personer på plats, utöver vår egen personal. Den 5 september ska vi elda avfall igen. Det berättar Johan Lundén, anläggningsingenjör och revisionsledare på Filbornaverket.


– För det mesta vet vi vad som måste åtgärdas men det är först när vi stängt ner som vi kommer åt och kan inspektera mer noggrant. I år var det mer skador på det eldfasta murbruket inne i pannan än vad vi räknat med. Det har vi nu åtgärdat. Å andra sidan var det mindre att åtgärda på rökgasreningen än vi trodde.


Även Västhamnsverket och Åkerslundsverket i Ängelholm revideras. Åkerslundverket stängs inte ner utan där revideras de två pannorna var för sig. Och på Västhamnsverket har revisionen delats i två block. Det första är avklarat och det andra ska vara klart i september. I mellantiden har personalen hjälpt till med Filbornaverket.


– En revision är som ett stort pussel, det gäller att få reservdelar och arbeten i rätt ordning. Målet är förstås att få allt klart i tid och att se till att våra anläggningar kan leverera värme och el när det behövs som mest, avslutar Johan Lundén.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094