23948sdkhjf

Kinesisk utmärkelse till robot

ABB:s robotlösning YuMi, världens första verkligt samarbetande robot, belönades med utnämningen Golden Finger som en av de bästa industriella robotarna 2016 på CIROS, Kinas internationella robotmässa i Shanghai.

CIROS är ett samarrangemang av China Machinery Industry Federation och China Robot Industry Alliance, och ett av de tre största robotteknikarrangemangen i världen.


2016 var första året för utnämningen ”Golden Finger”, som delas ut gemensamt av CIROS-mässan och tidskriften China’s Machinery & Electronics Business, och utnämningen fick markera början på landets trettonde femårsplan. Den ingår som en del i strategin Made in China 2025. Med denna strategi vill man förvandla Kina till ett ledande tillverkningsland internationellt, och robotar kommer att spela en viktig roll i arbetet med produktivitetsförbättringar och i förändringen av landets tillverkningsfokus.


En av fyra robotar som säljs i dag säljs i Kina, som därmed är världens ledande tillväxtmarknad för robotindustrin. Enligt International Federation of Robotics såldes omkring 68 000 enheter i Kina under 2015, en ökning med sjutton procent från 2014.


ABB:s robotlösning, YuMi, har tagits fram specifikt för konsumentelektronikbranschen. Den möjliggör samarbeten om nya innovativa tillverkningslösningar som innebär att människor och robotar kan arbeta tillsammans på ett säkert sätt med gemensamma uppgifter.


- Det finns en exceptionellt stor passion för innovation här i Kina. ABB arbetar nära sina kunder för att kunna hjälpa dem med omvandligen av deras tillverkning och med att hitta nya vägar till framtidens flexibla och effektiva fabrik redan i dag. Samarbetande automation kommer helt säkert att spela en stor roll på denna resa, säger Sami Atiya, chef för ABB-divsionen Discrete Automation and Motion.


Det är inte första gången Yumi prisas. I april 2016 belönades ABB:s robotlösning, YuMi, för enastående insatser inom kommersialisering av innovativ robotteknik med det prestigefulla uppfinnings- och entreprenörspriset IERA (Invention and Entrepreneurship Award) på mässan Automatica i München.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063