23948sdkhjf

Godkänd återstart av Forsmark 2

Forsmarks Kraftgrupp AB uppmätte under en revisionsavställning av kärnkraftsreaktor Forsmark 2 ett läckage som klassades som en kategori 1-händelse. Det innebär att reaktorn inte får tas i drift igen innan Strålsäkerhetsmyndigheten gett sitt godkännande. Förutsatt att bolaget genomför ett antal åtgärder får nu Forsmark 2 åter tas i drift.

Det var under revisionsavställningen 2016 som ett täthetsprov genomfördes av reaktorinneslutningen i kärnkraftsreaktor Forsmark 2. Vid provet uppmättes ett läckage i en tätning mellan övre och undre inneslutningsdelen som överskred acceptansgränsen. Bristen klassades som en kategori 1-händelse enligt Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter och rapporterades in till myndigheten.


Efter genomförda åtgärder och analyser har Forsmarks Kraftgrupp AB ansökt om att få ta kärnkraftreaktorn i effektdrift igen utan särskilda begränsningar. Strålsäkerhetsmyndigheten godkänner med villkor att reaktorn får tas i drift efter revisionsavställningen 2016.


Dessa villkor är att Forsmarks Kraftgrupp AB ska genomföra följande åtgärder:



den undre mellanbjälklagstätningen ska under revisionsavställningen 2017 åtgärdas så att den kan upprätthålla tätheten mellan det övre primärutrymmet och sekundärutrymmet i reaktorinneslutningen,
miljökvalificeringskraven för mellanbjälklagstätningen ska vara uppfyllda innan anläggningen få tas i drift efter revisionsavställningen 2017, och
berörda delar i säkerhetsredovisningen (SAR) för Forsmark 2 ska uppdateras med hänsyn till aktuell ändring.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093