23948sdkhjf

Framtidens energilösningar får forskningsstöd

MDH har beviljats närmare 60 MSEK av EU-kommissionen för att leda ett forskningsprojekt som ska utveckla framtidens lösningar för hur industriprocesser och kraftverk ska optimeras.

Resultaten kan komma att höja industriproduktionen samtidigt som mindre energi förbrukas. Forskningsinriktningen ”Framtidens energi” på Mälardalens högskola är koordinator för projektet FUDIPO, Future directions of production planning and optimized energy - and process industries . Övriga partners är Tupras i Turkiet, Fraunhofer Institutet i Tyskland, Tieto i Österrike, SICS, Mälarenergi, ABB, Bestwood och Billerud-Korsnäs i Sverige, Idener i Spanien och Micro Turbine Technology i Holland.


– Det här är ett nyckelprojekt för att utveckla framtidens produktionssystem, för att göra Sveriges och EU:s industri konkurrenskraftig ur ett långsiktigt perspektiv med lärandesystem även inom processindustrin. Därigenom kan jobb säkras i Västerås- och Eskilstunaregionen och nationellt, säger Erik Dahlquist, professor i energiteknik vid MDH och koordinator för projektet.


Erik Dahlquist betonar att detta är något som kommer att påverka MDH:s utbildningar inom energiteknik i positiv bemärkelse.


– Resultaten av det här EU-projektet kommer att komma våra utbildningar till godo. Vår forskning inom energiteknik ligger i den absoluta forskningsfronten och det här ger alla förutsättningar för att vi ska fortsätta vara i framkant.


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062