23948sdkhjf

Innovativt barriärsystem ska skydda Venedig

ABB ska leverera kompletta integrerade el- och automationssystem för Mo.S.E., ett barriärsystem mot översvämningar som ska skydda Venedig.

Systemet ska blockera högt tidvatten och stormfloder som kommer in i den venetianska lagunen genom tre inlopp år efter år och dessutom återkommande översvämmar Venedigs historiska centrum. ABB fick automationsbeställningen 2015 och beställningen på elsystem i början av 2016. Tillsammans uppgår ordervärdet till mer än 38 miljoner dollar.


Den innovativa lösningen använder ABB:s koncept ”Internet of Things, Services and People” för att hantera datasignaler från mer än 50 000 enheter och samordna driften av hela översvämningsskyddet, bestående av barriärer, navigeringslås och vågbrytare för att skydda lagunen från stigande havsnivåer, vinterstormar och tidvatten. Mo.S.E. har 78 översvämningsbarriärer på havsbottnen vid de tre inloppen till Venedigs lagun. Dessa vattenfyllda stålbarriärer varierar i storlek från 18,5 x 20 x 3,6 meter till 29,5 x 20 x 4,5 meter. De kan höjas med hjälp av tryckluft på bara 30 minuter och med kort varsel skapa en barriär mot inkommande höga vattennivåer, upp till tre meter över det normala.


ABB:s automationsprogramvara Symphony Plus ska styra höjningen och sänkningen av barriärerna enligt de förinställda parametrarna så snart vattnet i lagunen visar tecken på att stiga eller sjunka tillbaka. Därutöver ska företaget också leverera ett integrerat el- och automationssystem som ska möjliggöra fjärrövervakning och fjärrstyrning av kraftsystemet och därmed säkra en stabil och tillförlitlig kraftförsörjning av hela projektet. Man ska också leverera mellan- och lågspänningsställverket och distributionstransformatorerna som ska styras av systemet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062