23948sdkhjf

Veolia i kraftvärme-jv

Neste, Veolia och Borealis har kommit överens om att bilda ett joint venture-bolag för byggandet av ett nytt kraftvärmeverk för produktion och leverans av processånga till Nestes raffinaderi och Borealis petrokemiska anläggning i Porvoo, Finland.

Joint venture-bolaget, Kilpilahti Power Plant Limited (KPP) kommer att ägas till 40 procent vardera av Neste och Veolia, och till 20 procent av Borealis. Neste bidrar med sin kapitalandel i KPP genom att överföra det befintliga kraftverket till bolaget. Arrangemangen kring finansieringen väntas vara klara under första kvartalet 2016.


KPP kommer att bygga fyra nya ång- och elkraftsanläggningar med en termisk kapacitet på 450 megawatt och en elektrisk kapacitet på 30 megawatt. Det huvudsakliga bränslet kommer att utgöras av restprodukter från raffinaderiet, främst asfalten, samt av naturgas. Den totala investeringen beräknas uppgå till cirka 400 MEUR, varav uppskattningsvis 350 MEUR går till det nya kraftverket. Det kommer att följa de senaste miljöbestämmelserna, däribland EU-kommissionens direktiv om industriutsläpp (IED), och förväntas vara i drift under 2018.


Veolia Services Suomi Oy, ett dotterbolag till Veolia Nordic AB, kommer att ta över driftpersonalen på det befintliga kraftverket från Neste, samt ingå ett tjugoårigt drift- och underhållskontrakt med KPP till ett uppskattat värde av 350 MEUR.


- Samarbetet med Neste och Borealis utgör en milstolpe för Veolia på den finländska och nordiska energitjänstmarknaden och visar på attraktionskraften i vår affärsmodell och vårt tekniska och operativa know-how, säger Mikael Jansson, CEO Veolia Nordic i ett pressmeddelande.


Neste tillkännagav sin avsikt att ersätta det nuvarande kraftverket för första gången i maj 2013. Borealis och Veolia tillkännagav båda det planerade joint venture-bolaget för första gången i oktober 2014.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062