23948sdkhjf

Framtidens underhåll

Igår arrangerades Underhållsdagen i Göteborg. Där diskuterades framtidens underhåll.

Arrangörer var som vanligt Underhåll & Driftsäkerhet i samarbete med Underhållsmässan. Två teman präglade dagen, ”Framtidens IT-och tillståndsbaserade underhåll” och ”Smörjteknik och -teknologi” och mycket kom att handla om de möjligheter som kommer att öppnas, och i viss utsträckning redan har öppnats, genom det som kallas Internet of Things. Snart sagt alla maskiner, utrustningar och komponenter kan inom en mycket snar framtid vara uppkopplade mot internet i molnlösningar och därmed öppnas möjligheterna att ta tillståndsbaserat underhåll till helt nya nivåer.


Ett antal exempel visades på hur framtidens underhållstekniker i princip redan idag kan arbeta med mobila lösningar för att bli uppmärksammad på problem, upprätta arbetsorder, utföra åtgärder och avrapportera dessa i underhålls- och andra system för verksamhetsstyrning. Resultatet: Mindre tidsåtgång, bättre resursutnyttjande och kanske framförallt att rätt underhåll blir utfört vid rätt tidpunkt.


Ett uppskattat inslag handlade om Kopparbergs Bryggeri och deras resa mot produktion och underhåll i världsklass.


Publiken fick också lära sig om vikten av korrekt maskinuppställning för att smörjfilmen ska bli optimal, att framtidens råvarubas för smörjmedel kan bli genmodifierad oljekål och/eller glyceroler. En framtid där underhållskunskapen kommer att bäras av symboler istället för ord ställdes också i utsikt i en av presentationerna och allt som allt kunde deltagarna vid dagens slut konstatera att man fått mycket att reflektera över kring underhållet, både i den nära och mer avlägsna framtiden.


Bilden: Konferensens key note speaker Åsa Rudström från SICS Swedish ICT.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078