23948sdkhjf

Testbädd för vatten och avfall byggs i Helsingborg

Vinnova har beviljat cirka 4 MSEK i bidrag för projektet RECO LAB, som ska byggas i Helsingborg.

RECO LAB är en testbädd inom vatten, avlopp och matavfall som kan bidra till att utveckla det nya systemet för insamling och hantering av mat- och toalettavfall som ska införas i H+-området i Helsingborg. Testbädden ska vara klar 2019.


Det är Helsingborgs stad, Nordvästra Skånes Vatten- och Avlopp (NSVA) och Nordvästra Skånes Renhållning (NSR) som kommer driva projektet tillsammans med en mängd partners. Testbädden RECO LAB skapas i direkt anslutning till en toppmodern utvecklingsanläggning intill stadsförnyelseområdet H+. Den ska vara en öppen, fysisk och virtuell testmiljö och mötesplats för privata och offentliga aktörer tillsammans med akademin. Där utvecklas nya tekniska lösningar och tjänster inom vatten och avfall i förbindelse med att ett unikt sorterande avlopps- och avfallssystem installeras. Detta ger möjligheter för hållbara processer och lösningar för framtidens städer.


Stadsförnyelseprojektet H+ syftar till att utveckla ett hamn- och industriområde i centrala Helsingborg till flera nya stadsdelar som ska ge plats för nya invånare, företag och mötesplatser. Området ska vara förebild för stadsutveckling med en hållbar social, kulturell och fysisk miljö.


Projektet genomförs som ett samverkansprojekt mellan akademi, offentliga och privata aktörer. Utöver de ovan nämnda deltar EkoBalans Fenix, WIN, Inuse Experience, Jets Sverige, Lunds universitet, Rhetikfabriken, Sustainable Business Hub Scandinavia, Sveriges lantbruksuniversitet, Sweden Water Research, Tyréns och WSP Sverige i projektet RECO LAB.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095