23948sdkhjf

Dammluckor renoverade på kraftstation

Fortum avslutar innan årsskiftet arbetet med dammluckorna vid Svarthålsforsens vattenkraftstation i Indalsälven i Ragunda kommun.

Kraftverket byggdes 1950-1954, och renoveringen innebär höjd dammsäkerhet. 22,5 MSEK har investerats i projektet.


- Säkerheten vid våra kraftverksdammar är hög, det vi gör med denna typ av förstärkningar är att vi höja den ytterligare, säger Fortums Robert Bronegård som ansvarat för projektet.


Svarthålsforsen är ett strömkraftverk, det vill säga, det finns inget magasin för att lagra vatten vid höga flöden. Därför blir det extra viktigt att dammluckorna fungerar optimalt. Genom att man nu installerat separat hydraulstyrning för var och en av de tre dammluckorna, istället för som tidigare endast ett hydraulaggregat som styrde alla luckor, ökas dammsäkerheten då det säkerställer att luckorna fungerar optimalt. Samtidigt som detta arbete utfördes så renoverades även själva luckorna genom blästring, målning, upprustning och åtgärdande av mindre läckage.


Fortum har även fattat beslut om ytterligare modernisering av Svarthålsforsens kraftstation. Två av de tre turbinerna i kraftverket ska bytas ut samtidigt som nya generatorer installeras. Detta innebär även en ökad livslängd för verket.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062