23948sdkhjf

Westinghouse monterar ner Barsebäcksverket

Westinghouse Electric har undertecknat ett avtal med Barsebäck Kraft AB, företaget som är ansvarigt för att avveckla det första kommersiella kärnkraftverket i Sverige, om att segmentera reaktortankarnas interndelar vid Barsebäcks kärnkraftverk.

Barsebäcks två kokarvattenreaktorer konstruerades av Westinghouse (dåvarande ASEA-ATOM). Den första reaktorn, Barsebäck 1, togs ur drift 30 november 1999, och den andra, Barsebäck 2, den 31 maj 2005.


Westinghouse arbete avseende demontering, segmentering och packning av reaktorkomponenter för slutlagring kommer avsevärt att minska den mängd radioaktivt material som finns kvar i anläggningen sedan den sista reaktorn togs ur drift. Detta kommer att underlätta en säker demontering av återstående komponenter. Reaktortankarnas interndelar utgör de komponenter som sitter närmast härden. Westinghouse kommer att använda sin beprövade och effektiva mekaniska kapningsteknik med fjärrstyrda utrustningar under vatten. Utrustningen tas fram hos Westinghouse i Västerås, där det även finns verkstad och provningslokaler för att testa utrustningen.


Projektet inleds omedelbart och förväntas ta cirka fyra år att fullfölja. Den faktiska mekaniska segmenteringen inleds 2016.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094