23948sdkhjf

Tillbaka till den energisnåla framtiden….

När detta skrivs är det ”Framtidsdagen” som ska markera starten på just framtiden. Det är i alla fall vad diverse medier hävdar idag, den 21 oktober 2015. Varför börjar då framtiden just idag? Jo, om ni minns ”Tillbaka till framtiden”-filmerna från 80-talet, så var det till 21 oktober 2015 som huvudpersonen Marty McFly (spelad av Michael J Fox) reste framåt i tiden. Filmerna skämtade friskt om vilka tekniska landvinningar som skulle ha sett dagens ljus nu idag och detta har sporrat mer än ett företag att faktiskt försöka göra verklighet av en del av dessa i lagom tid till dagen faktiskt är här. Toyotaägda Lexus har till exempel presenterat en fungerande ”svävande” skateboard, eller ”hover board”, dock med den lilla nackdelen att den kräver att man använder den i en speciell skatepark vilket förstås begränsar användningen en del. Men, det gick i alla fall.

Denna inledning är dock något av en utvikning. Smörjteknik och hydraulik är huvudtemat i den här utgåvan och då kan det vara på sin plats att peka på att ett par artiklar kommer in på energiaspekter. Stigande energipriser i kombination med omsorg om vår miljö gjort att energiförbrukning kommit mycket mer i fokus inom snart sagt alla områden, inte minst hydraulik och smörjning.

För inte alltför längesedan var det inte många som valde smörj- eller hydraulolja baserat på att den ena eller andra resulterade i något lägre energiåtgång. Idag lägger man mer vikt vid detta, men betydligt mer finns att göra. Samma sak när det gäller filtrering av oljor. Idag läggs det större vikt vid att se till att filtren har lågt genomströmningsmotstånd för att inte ”stjäla” energi när oljan pumpas genom dem. Skillnaderna är kanske inte jättestora, men handlar det om stora anläggningar med många installerade filter så resulterar dessa små skillnader i en stor energibesparingspotential totalt sett. Dagens energipriser och det faktum att de på sikt bara kommer att öka gör att det går att se ekonomiska fördelar med att välja det lite energivänligare alternativet.

Med andra ord, inom en inte alltför avlägsen framtid bör det finnas avsevärt många fler hydraulik- och smörjanläggningar som är optimerade med avseende på energiförbrukning än vad fallet är idag. Det kräver ingen framtidsteknik, utan går utmärkt att åstadkomma med dagens teknik och kunskap. Talesättet lyder ju ”framtiden börjar idag” och just idag är det lite extra sant. Framtiden börjar idag. Välkomna dit förresten.

Peter Olofsson

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063