23948sdkhjf

Bakåtblickande teknikoptimism….

Hjärtligt välkomna tillbaka till UochD.se efter sommaruppehållet. Sommaren var kanske inte någon hit vädermässigt, men under den så har jag faktiskt återupplevt och återupptäckt en riktig hit från förr. Jag tänker helt enkelt på en låt som finns med på Donald Fagens första soloalbum ”The Nightfly” från 1982. Fagen var som (kanske) bekant medlem av superframgånsrika Steely Dan, så hans solodebut var mycket uppmärksammad på sin tid.

Nåväl, i mitt minne hette låten ”What a beautiful world this will be”, men av någon anledning blev det ingen träff på denna titel i den strömmade musiktjänst jag normalt använder. En sökning på albumet gick bättre, men låttiteln fanns ändå inte med. Slutsats: Den hette något annat…. Svaret kom i samma ögonblick jag började spela albumet. Låten inleder nämligen skivan och den visade sig heta I.G.Y.

Efter att ha lyssnat på detta klassiska album rätt många gånger i somras (för många enligt familjen…..) började jag fundera lite närmare på både texten i låten (som jag får erkänna att jag inte detaljstuderat tidigare) och på varför den fått den något kryptiska titeln I.G.Y.

Nåväl, i tider som dessa behöver denna typ av frågor inte vara obesvarade speciellt länge och en sökning på nätet gav snabbt besked om vad förkortningen står för och vad som var inspiration till låttexten.

I.G.Y. betyder helt enkelt International Geophysical Year, ett internationellt vetenskapsprojekt som varade från 1 juli 1957 till 31 december året därpå. Projektet var viktigt inte minst då det markerade slutet på en period av det kalla kriget när det vetenskapliga utbytet mellan öst och väst i princip hade upphört. Förutsättningarna för den här typen av samarbete (67 länder deltog) blev väsentligt bättre när Stalin dog 1953. Slutet av 50-talet var en era av teknikoptimism och det är denna Fagen beskriver i sin text.

Det intressanta är att många av visionerna från perioden och projektet idag är på väg att förverkligas. Solenergi står idag för en icke oväsentlig del av energiproduktionen i vissa länder, men hade precis haft premiär 1958. Att färdas mellan New York och Paris på 90 minuter, som Fagen sjunger om i låten, kommer sannolikt inte att bli möjligt med tåg i en transatlantisk tunnel som var en idé då, men för närvarande pågår seriösa förprojekteringar av en ny Concorde som faktiskt bedöms klara distansten på ungefär den tiden. Detta tack vare fyrdubbla ljudhastigheten. Nöjesresor till rymden ligger inte alltför många år bort och även dessa var en vision inom ramen för I.G.Y.

Även om projektet som sådant idag är nästan 60 år gammalt, så har det satt sin prägel på en del saker i dagens värld. En direkt effekt blev till exempel Antarktisöverenskommelsen om att bara använda Antarktis för fredliga ändamål och gemensam forskning. Till dags dato har drygt 40 länder skrivit på och internationell forskning sker hela tiden där.

Så vill jag bara avsluta denna lilla teknikhistoriska reflektion med att uppmana er som är intresserade att läsa mer om I.G.Y., till exempel här , och förstås gärna också lyssna på låten. Den finns bland annat här .

Peter Olofsson
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063