23948sdkhjf

Hållbar VA-utveckling i Gävle

Gästrike Vatten genomför nu ett stort VA-projekt på Norrlandet i Gävle. Målsättningen är att komma till rätta med många befintliga vatten- och avloppsrelaterade problem, men syftar även till att täcka framtida behov som uppkommer då området planeras att växa.

I dagsläget täcker systemet 2000 invånare i 850 fastigheter, men i kommunens översiktsplaner finns det utrymme för byggnation av ytterligare 400 bostäder. Ledningar och pumpstationer dimensioneras även för att i framtiden ansluta en del av öarna runt området.


Efter en grundläggande inventering av de enskilda avloppen på Norrlandet i Gävle, insåg kommunen att många av dessa var såväl gamla som undermåliga. Man kunde även konstatera att den långsiktiga påverkan av avloppsvattnet började bli synlig. Dricksvattnet i området har inte heller det varit av god kvalitet och många av fastigheterna har tvingats hämta dricksvatten i dunkar från centrala platser, för att sedan köra hem det till fastigheten.


Grundfos har på totalentreprenad levererat åtta pumpstationer i betong, med tillhörande överbyggnad. Dessa huvudpumpstationer skall över ett stort område transportera det spillvatten som de enskilda avloppen levererar in. Förutom högt ställda krav på funktion fanns det här även speciella kultur- och miljökrav på de röda stugorna. Pumpstationerna måste smälta in området på ett naturligt sätt. I pumpstationerna installeras även tryckstegringspumpar för att förse alla fastigheter med ett bra dricksvatten.


I och med utbyggnationen var det även nödvändigt att tre befintliga pumpstationer i området uppgraderades för att kunna hantera den ökade volym spillvatten som måste pumpas in till Duvbackens reningsverk i Gävle. Här byttes befintliga pumpar med låg verkningsgrad till energieffektiva pumpar.


Projektet har varit en stor utmaning. Bland annat på grund av att det har varit trångt mellan husen vilket försvårat grävningsarbetet. Men nu när etapp 1 av projektet närmar sig sitt slut är Stefan Hedström, projektledare på Gästrike Vatten nöjd med resultat.


– Det har gått bra. Vi har tillsammans suttit ned med entreprenören och kommit fram till hur saker ska ut. För att lyckas med ett sånt här projekt, är det mycket viktigt att informera och kontakta fastighetsägarna så att de vet vad vi håller på med. Det är ju dom som ska bo här ute. Det är ett tidskrävande arbete men helt klart värt det i slutänden!

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078