23948sdkhjf

Optimerar rutter för containerfartyg

ABB har tillsammans med nederländska väderprognosföretaget MeteoGroup tagit hem en order på programvara till 140 containerfartyg som ska optimera rutten för fartygen.

Det är 140 containerfartyg från Maersk Line som nu ska utrustas med konsultativ programvara för att optimera rutter, stärka sjösäkerheten och skydda värdefull last utifrån faktorer såsom skrovdesign och väderlek och på så sätt undvika förhållanden som kan äventyra fartygen, deras last eller besättningar.


ABB ska kombinera sin programvara Octopus för övervakning, prognoser och beslutsstöd som förbättrar fartygs tillgänglighet och säkerhet, med MeteoGroup’s plug in-programvara SPOS Seekeeping. Utrustningen kommer att hjälpa fartygsledningen att definiera lastförhållanden ombord och med ökad exakthet definiera områden till havs där fartygets rörelser sannolikt skulle överskrida satta gränsvärden. Därmed kan rutten automatiskt optimeras och riskfyllda väderförhållanden undvikas så att frakten ombord ankommer sin destination säkert och punktligt.


Den innovativa lösningen speglar ABB:s fokus på ”Internet of Things, Services and People” för att hjälpa kunder inom marin industri att dra nytta av enorma mängder tidigare oanvänd fartygsinformation för att öka effektiviteten och säkerheten i sina operationer och samtidigt sänka sina kostnader.


ABB:s Octopus, som också används ombord på tankerfartyg för flytande naturgas (LNG), såväl som på världens största kryssningsfartyg, inkluderar en tredimensionell databas för varje enskild skrovtyp. Det gör att Octopus, i samverkan med MeteoGroups SPOS Seekeeping, kan generera mycket exakta beräkningar på hur ett fartyg kommer att påverkas av förändrade väder- och havsförhållanden. Rekommendationerna utifrån dessa beräkningar ger en betydligt mer exakt och för fartyget anpassad rutt eftersom hänsyn tas till både omgivande väderförhållanden såsom vindstyrka, strömmar och våghöjd samt hur dessa förhållanden påverkar fartygets rörelser.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078