23948sdkhjf

Omriktare i superformat på plats

ABB har passerat en viktig milstolpe genom positioneringen i Nordsjön av Dolwin beta, världens effektstarkaste havsbaserade omriktarstation.

Stationen är placerad på en offshoreplattform och kan förse en miljon hushåll med ren energi. Omriktarstationen till havs är en del av det tyska projektet DolWin2, som ska ansluta havsbaserad vindkraft från det så kallade DolWin-klustret i Nordsjön till det tyska elnätet.


Stationens huvudsakliga uppgift är att omvandla elen från vindkraftparkerna från växelström till högspänd likström för överföring till elnätet på fastlandet.


DolWin2 är en del av Tysklands plan för energiomställning med målet att generera mer än 6,5 gigawatt havsbaserad vindkraft år 2020 och 15 gigawatt år 2030.


Den kompletta plattformen väger ca 23 000 ton och är 100 meter lång, 70 meter bred och 100 meter hög. Plattformen transporterades förra året från Dubai, där den byggdes, till Aibelvarvet i Norge där den sedan har utrustats. Nu är den alltså på plats i DolWin-klustret, 45 kilometer utanför den tyska kusten.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064