23948sdkhjf

Stororder till skånskt cleantechbolag

Primozone från Löddeköpinge har vunnit en offentlig upphandling av ozonreningsdelen till ombyggnaden av ett stort dricksvattenreningsverk utanför Stavanger, Norge.

Projektet, som är värt motsvarande 30 MSEK, är ett prestigeprojekt och ett erkännande av Primozone som en av de stora spelarna på den internationella ozonmarknaden.


- Detta är ett stort genombrott för oss, säger Anders Schening, VD på Primozone.


- Att vinna en offentlig upphandling på ett projekt som detta är ett verkligt erkännande. Vi är ett litet bolag, men tack var vår teknologi kan vi utmana de stora globala spelarna på marknaden.


Ett av huvudkriterierna för upphandlingen var att erbjuda en ozoninstallation med så låga driftskostnader som möjligt; ett kriterium som passar Primozones teknologi väldigt väl.


- När man tittar på driftskostnader har våra ozongeneratorer en klar fördel på grund av sin låga energiförbrukning. Med vår ozonteknologi kan energiförbrukningen mer än halveras, säger Anders Schening.


Den designade ozonvolymen är 960 kg/dag.


Ozonoxidation är en miljövänlig vattenreningsteknik som har använts i mer än 100 år. Ozon används bland annat för desinfektion och borttagning av svårnedbrytbara ämnen som tex läkemedelsrester. Traditionellt har ozonrening setts som en effektivt men komplicerad teknik med höga underhållskostnader och hög energiförbrukning. Primozone håller på att omdefiniera marknaden för ozonrening genom att tillhandahålla energieffektiva ozongeneratorer som är lätta att använda och som producerar ozon med en mycket hög ozonkoncentration. Den höga ozonkoncentrationen möjliggör för energibesparingar i hela vattenreningsprocessen.


Foto: IVAR

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063