23948sdkhjf

Scania automatiserar och effektiviserar tillståndskontroll

Scania Industrial Maintenance samarbetar med SPM för att utveckla en ny vibrationsövervakningsenhet.

Scania Industrial Maintenance har testat den helt nyutvecklade vibrationsmätenheten Intellinova Parallel MB med målsättningen är att höja maskintillgängligheten för tillverkning av komponenter till Scanias motor-, växellåds-, buss- och lastbilsprogram.


Vibrationsövervakningsenheten lämpar sig för installation på kritiska maskiner, till exempel diverse verktygsmaskiner där man vill mäta lagerkondition och obalans på maskinspindlar. På Scania arbetar man med så kallat maskinägarskap, som innebär att operatörerna har ansvar för och fördjupad kunskap om en eller flera maskiner och påkallar underhåll vid behov. För att skapa en känsla av delaktighet och öka förståelsen kring varför maskinägarskapet och operatörsunderhållet är viktigt genomför Scania många operatörsutbildningar.


- Vi sökte efter en enkel och tillförlitlig metod för att göra det möjligt för maskinen att själv berätta för operatören om något inte står rätt till. Med en väl fungerande och tillförlitlig enhet för vibrationsövervakning på plats kan vi spara många mantimmar genom att inte rutinmässigt utföra rondmätningar utan bara mäta när det behövs, säger Anders Ramström, Senior Maintenance Engineer, och fortsätter:


- Poängen är att inte lägga tid på manuella mätningar så länge maskinkonditionen är normal. Tanken är att maskinerna inte ska behöva stoppas annat än för planerat underhåll. Om mätningarna utlöser ett larm följer vi upp med manuella mätningar under drift för att få en indikation på vad som behöver göras. Ett larm stoppar aldrig en maskin och bara kvalificerad underhållspersonal kan kvittera ett larm. Larmnivåerna i Intellinovaenheten sätts till en lägre nivå än i våra bärbara instrument för att ge oss tid att utföra rondmätningar, analysera mätresultaten och planera underhållet.


Vibrationsmätenheten mäter vibrationsnivå parallellt på fyra kanaler. Enheten stödjer all vibrations- och stötpulsteknik, inklusive HD-teknikerna HD Enveloping HD och SPM HD för övervakning av vibrationer, smörjstatus och lagerkondition, och ger omedelbar konditionsutvärdering. Intellinova Parallell MB kan köras som en fristående enhet, där djupare analys kan ske med hjälp av exempelvis handinstrument på enhetens isolerade utgång, men är också enkel att integrera i befintliga system via Modbus RTU.


Inledningsvis har vibrationsmätenheten installerats på motorfabriken i Södertälje, där enheterna fälttestats under drygt ett år.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.05