23948sdkhjf

ABB ökar kapaciteten i Norges elnät

ABB har tagit hem en order värd ca 30 miljoner dollar på krafttransformatorer som ska bidra till att öka kapaciteten väsentligt i Norges nationella elnät.

Samtidigt säkras stabiliteten och möjliggörs överföring av mer förnybar energi i nätet. Beställare är Norges statliga kraftoperatör Statnett SF. Ordern omfattar nio transformatorer, sju 1 000 MVA 420/300 kV autotransformatorer och två 300 MVA 420/132 kV krafttransformatorer.


Transformatorerna ska hjälpa till att öka överföringskapaciteten i Norges stamnät och säkerställa stabila elleveranser. De ska också stödja anslutningen av mer förnybar energi och bidra till Norges klimatmål samt stödja leveranser av ren energi inom landet och till resten av Europa.


Som en del av världens största projekt i sitt slag uppgraderar nu Statnett spänningen i det norska stamnätet från 300 till 420 kV genom att konvertera befintliga 300 kV kraftledningar och ställverk, alternativt ersätta föråldrade ledningar med låg kapacitet med nya högeffektiva ledningar. Att använda befintliga kraftkorridorer innebär en miljövänlig och kostnadseffektiv lösning för att öka kapaciteten och minska överföringsförlusterna i elnätet med låg miljöpåverkan.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063