23948sdkhjf

E.ON föreslår att O2 tas ur drift tidigare

Oskarshamn 2 (O2) föreslås tas ur drift tidigare än planerat.

Det är i kraft av majoritetsägare som E.ON kommer verka för att OKG beslutar om att inleda förberedelserna för avställnings- och servicedrift av O2. Ett sådant beslut skulle innebära att elproduktionen från O2 upphör permanent.


E.ON bedömer att det saknas ekonomiska förutsättningar för investeringar för drift av O2 efter 2020 och konstaterar att det därmed också saknas förutsättningar för de åtgärder som skulle krävas för en fortsatt drift fram till och med 2020. Mot denna bakgrund föreslår E.ON att ställa om pågående moderniseringsprojekt för O2 till att inleda förberedelserna för avställnings- och servicedrift av reaktorn.


-Förutsättningarna för elmarknaden har förändrats kraftigt de senaste åren. Historiskt och varaktigt låga elpriser i kombination med effektskatten på kärnkraft som nu också höjs samt tillkommande krav på omfattande investeringar medför lönsamhetsmässiga problem för framförallt små reaktorer som O2 säger Jonas Abrahamsson, VD för E.ON Sverige, i ett pressmeddelande.


I kraft av majoritetsägare kommer E.ON nu att påbörja beslutsprocessen inom ramen för bolaget OKG AB’s beslutande organ. Exakt tidpunkt för beslut beror bland annat på kommande förhandlingar med arbetstagarorganisationerna.


Reaktorn togs i drift 1974 och byggdes ursprungligen för en livslängd på cirka 40 år och har levererat 154 TWh elenergi. O2 har varit i stort behov av modernisering och byte av komponenter för att förlänga drifttiden. Samtidigt skulle det krävas stora investeringar för att O2 ska leva upp till nya krav på härdkylning som träder i kraft efter 2020.



Sedan tidigare har en process inletts för O1:s kommande servicedrift.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11