23948sdkhjf

Rena ledningar med luft-/vattenspolning

Rensning av dricksvattenledningar får allt högre prioritet i många svenska kommuner. Ett ökat fokus på vattenkvalitet gör att fler och fler kommuner upprättar långsiktiga planer för luft- och vattenspolning av ledningsnäten.

Regelbunden spolning gör det möjligt att förebygga och säkerställa en hög vattenkvalitet. Dessutom innebär en regelbunden spolning att livslängden på ledningsnäten kan förlängas. Ett exempel på en kommun som agerar långsiktigt är Kungälv. Hösten 2014 tecknade man ett treårigt ramavtal med Pollex om rensning av stora delar av kommunens vattenledningsnät.


Simrishamn, Partille, Karlshamn, Norrtälje och Kungsör är andra kommuner där Pollex tre arbetsteam inom luft- och vattenspolning under våren och försommaren hjälpt till att rensa dricksvattenledningarna. Efterfrågan på dessa tjänster ökar konstant, något som glädjer Pontus Öjendal, Key Account Manager mot den kommunala sektorn.


- Vi ser en tydlig trend att många kommuner vill ha smidiga helhetslösningar som omfattar betydligt mer än själva rensningen. Projekteringen måste vara noggrann och spolplanerna genomtänkta. De boende och andra som berörs ska också informeras i god tid. Det här ställer krav både på erfarenhet, resurser och kompetens. Pollex kan erbjuda det och vi har utvecklat våra spolplaner till en nivå så att de många gånger fyller en funktion som framtida arbetsdokument i kommunerna efter att vårt uppdrag är avslutat. Det är ett viktigt mervärde och det händer också att vissa kommuner bara beställer spolplaner av oss. Att vi i samband med uppdragen även kontrollerar brandposter och ventiler är också ett mervärde, säger Pontus Öjendal.


Pollex metod för luft- och vattenspolning innebär att en aktuell ledningssträcka stängs av från det omgivande nätet. Tryckluft som blandas med vatten leds sedan in via en brandpost och den turbulens som uppstår rensar sedan ledningen från lösa beläggningar som spolas ut tillsammans med slam och bakterier.


Luft- och vattenspolning kan för den oinvigde låta som något ganska okomplicerat, men så är det inte. En person sitter i ett specialbyggt släp och övervakar arbetet via dator och kommunicerar med teamkollegan om lufttillförseln till ledningen ska ökas eller sänkas. Pontus Öjendal betonar också hur viktigt det är att anpassa längden på de ledningar som ska rensas (sker efter ledningsdimensionen) och att använda rätt proportioner av luft och vatten.


- Rätt utförd luft- och vattenspolning är effektiv men den måste också vara skonsam för att inte skada den biofilm som finns i vattenledningarna och som är viktig för vattenkvaliteten. Det finns färska forskningsresultat som visar att dricksvattnet renas av goda bakterier i ledningsrören och den bakteriefloran får inte skadas på grund av en felaktigt utförd luft- och vattenspolning. Att vi har personal med mångårig erfarenhet inom området är därför minst lika viktigt som den teknik vi använder. Deras kompetens kommer sannolikt att efterfrågas ännu mer när insikten om de nya forskningsresultaten får en bredare spridning hos landets kommuner, avslutar Pontus Öjendal.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079