23948sdkhjf

Dags för ny industriell revolution

I Tyskland kallas Industri 4.0 för den fjärde industriella revolutionen. Den första dito var ångmaskinens intåg, en uppfinning som gjorde att dittills blygsamma industrier, drivna huvudsakligen av vattenhjul, kunde ta steget till nästa nivå. Industriell revolution nummer två var förstås elektriciteten och nummer tre elektroniken.

Och nu är det alltså dags för nummer fyra. Visionen för denna är smarta fabriker där maskiner, material och produkter ska kommunicera med varandra. En grundförutsättning blir det som kallas ”sakernas internet”, ”Internet of Things” eller till och med ”Internet of Everything”. Snart sagt alla tekniska utrustningar, stora som små, bedöms få en egen uppkoppling till nätet och därmed möjlighet att kommunicera med alla andra anslutna utrustningar och datorer. Resultatet blir, det är i alla fall en av tankarna, en utveckling där information blir en produktionsresurs bredvid kapital i form av pengar, personal och övriga tillgångar. Inte oväntat anser många att Sverige måste vara med på den här utvecklingen och flera initiativ har redan tagits.



Vad betyder då detta från ett underhållsperspektiv? Det går ju inte att svara på rakt av, speciellt inte som det här än så länge handlar mer om visioner än konkreta installationer. Men, det kommer det att göra inom en inte alltför avlägsen framtid. Vi ser redan nu hur allt billigare och allt kunnigare sensorer kommer ut på marknaden, i många fall försedda med just möjligheten till uppkoppling och visionen om en hel fabrik som kan påtala sitt specifika underhållsbehov verkar vara inom räckhåll. Det finns de som menar att konceptet Industri 4.0 är lösningen på hur västvärlden ska återindustrialiseras, och om dessa får rätt innebär ju detta något positivt avseende underhållet. Fler industrier kräver ju mer underhåll….



För den som är nyfiken på det här med Industri 4.0 vill jag passa på att göra inte så lite ”smygreklam” för ett intressant arrangemang. Den 23 juni arrangerar nämligen

Automation Region tillsammans med tidningarna Underhåll & Driftsäkerhet, Process Nordic och Verkstäderna en heldag om Industri 4.0 under Mentor Communications Entreprenörsveckan Båstad.

Under seminariedagen ”Industri 4.0” ska vi försöka reda ut vad den nya revolutionen innebär för utbildning, kompetens, rekrytering, samhälle, forskning samt industri och även vad Sverige gör för att kraftsamla inför dessa nya möjligheter/hot. För mer info om dagen, klicka här .

Därmed återstår bara att önska såväl läsare som annonsörer en riktigt trevlig sommar. I höst är vi tillbaka med tidningen och under tiden finns vi som vanligt på www.uochd.se .

Peter Olofsson
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079