23948sdkhjf

Trådlösa sensorer förenklar betonggjutning

Trådlösa sensorer vid betonggjutningar är ett utvecklingsprojekt som nu resulterat i ett kommersiellt system för den svenska byggmarknaden.

Utvecklingen av systemet, kallat Themisto, har skett i samarbete mellan Cementa, Lunds Tekniska Högskola, Electrotech, Bygginnovationen, Sydsten och Strängbetong. De trådlösa sensorerna är ett verktyg som ska underlätta och säkerställa temperatur och hållfasthet vid betonggjutningar direkt i en smartphone eller surfplatta. Projektet är ett fortsatt steg i riktningen mot ett ökat industrialiserat byggande med den senaste tekniken.

De trådlösa sensorerna mäter aktuell betongtemperatur och gjuts in helt i betongen, där den sänder och kan ta emot data. Fördelarna med det nya verktyget är att man kan följa temperatur och hållfasthetsutvecklingen i realtid, att det är ett enkelt och flexibelt system och att det sparar pengar.


– Vi tror att detta är framtiden vid betonggjutningar och att utvecklingen även kan ligga till grund för nya applikationer, säger Robert Larsson, Industridoktorand, Konstruktionsteknik, Lunds Tekniska Högskola, Projektledare Utveckling, Cementa AB.

– Vi tror mycket på denna produkt och vi ser redan att den börjar göra nytta på arbetsplatserna där de börjat användas i betonggjutningarna, säger Stefan Nordmark, Marknadschef på Electrotech AB.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078