23948sdkhjf

Vägledning för grundorsaksanalys

Grundorsaksanalys, eller "root cause analysis" (RCA) är en känd systematisk process för att analysera och finna orsakerna till något som inträffat, som ett haveri, hög kassation eller annan typ av oönskad avvikelse.

Kännedom om orsakerna kan sedan leda till förändringar som ger förbättringar i framtiden. För att genomföra analysen finns flera olika metoder, som felträdsanalys eller Ishikawadiagram.


Den nu fastställda grundorsaksanalysstandarden, SS-EN 62740 från SEK Svensk Elstandard, beskriver de grundläggande principerna och de olika stegen i processen. Dessutom förklaras de vanligaste metoderna, så att det ska vara lättare att välja den som passar bäst.


Standarden ger en överblick och sammanfattning av grundorsaksanalys och kan användas i många situationer och i olika branscher. Den är framtagen inom den tekniska kommittén IEC TC 56, som arbetar med internationella tillförlitlighetsstandarder för tillämpning inom alla teknikområden. Det är alltså en internationell standard från IEC, som genom samarbetet inom CENELEC har antagits som europeisk standard och som nu också SEK Svensk Elstandard fastställt som svensk standard.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079