23948sdkhjf

Webbaserad handbok för elansvariga

SSG lanserar en webbaserad handbok, SSG Guidance, en webbtjänst där elansvariga får hjälp med att bygga upp ett eget ständigt uppdaterat ledningssystem för elsäkerhet.

– SSG Guidance uppfyller myndigheternas kommande krav på egenkontrollprogram och är helt i linje med den nya elsäkerhetslagstiftning som beräknas träda i kraft 2017. Vår ambition är att detta ska utvecklas till att bli en ny standard för svensk industri, säger Johnny Jansson på SSG.


Elansvariga inom industrin upplever ofta att befintliga regelverk är snåriga och svåra att konkretisera för den egna verksamheten. Många känner också behov av nätverkande och erfarenhetsutbyte med andra i samma situation.


SSG Elkommitté har därför gett SSG i uppdrag att ta fram ett verktyg för elanläggningsinnehavare och dess ansvariga, med ett gemensamt språk och med vars hjälp de kan bygga upp och samla anvisningar i en bestämd struktur oberoende av branschtillhörighet. Resultatet har blivit SSG Guidance, en handbok för elansvariga som bland annat inkluderar elsäkerhetsanvisningarna SSG4500 (elsäkerhet vid arbete) och SSG4501 (elansvar).


– SSG Guidance är tänkt att fungera som ett ständigt uppdaterat ledningssystem för elsäkerhet i arbete, utförande, innehavares roll, elansvaret, behörigheter, elmaterial, EX, EMC och utbildning, säger Johnny Jansson och fortsätter:


– Det är ett interaktivt system, där vi har tagit det bästa från SSG SAMDok, och därefter förbättrat denna tjänst. SSG SAMDok El, som är en interaktiv tjänst, som ger företaget hjälp att införa, följa upp och skapa ordning och reda på företagets dokumentation, kommer inledningsvis fortsätta att leva vid sidan av den nya interaktiva handboken.


Syftet med SSG Guidance är att erbjuda elansvariga en lättillgänglig och lättanvänd webbtjänst, där de får tillgång till en guide med vars hjälp de även kan skapa en anpassad handbok för den egna organisationen med inspiration från och i utbyte med andra företag.


Den nya digitala elhandboken ska bidra till att skapa ett standardiserat arbetssätt för svensk industri och uppfylla alla myndighetskrav, inte minst med anledning av den nya elsäkerhetslagen, som nu är ute på remiss, och det föreslagna kravet på egenkontrollprogram, som ska ställas på alla företag som utför elinstallationsarbete.


SSG Guidance har närmast varit ute för test på fyra pilotanläggningar: Metsä Board Husum, Arizona Chemicals, Dynamate och Munksjö Paper. Den har även presenterats för ett 60-tal elchefer runt om i landet, vilka har visat stort intresse och velat få tillgång till systemet så fort som möjligt.


– Vår ambition är att detta ska utvecklas till att bli en svensk standard, avslutar Johnny Jansson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063