23948sdkhjf

App förenklar dagliga kontroller

Checkproof är ett lättanvänt underhållssystem där operatören med hjälp av en smart mobil eller surfplatta, utför dagliga kontroller utefter checklistor helt anpassade efter företagets behov.

Så kallad daglig tillsyn bör göras regelbundet på alla typer av maskin- och vagnparker. Oftast sker detta när operatören påbörjar sitt arbetspass, men tyvärr finns det på många företag idag inga tydliga rutiner och riktlinjer för hur detta ska utföras och i vilken form det ska dokumenteras. Ett vanligt problem idag är att arbetsgivaren inte kan följa upp när och hur tillsynen har skett och vilka avvikelser som rapporterats.


– Det finns varianter med checklistor på papper, dessa ska sedan lämnas in och alltför ofta hamnar de sedan i en undangömd pärm på kontoret. Användaren får då heller ingen feedback tillbaka vilket gör att motivationen att fylla i dessa listor inte alltid är på topp, menar Håkan Holmgren, VD vid Connecting Equipment AB som tagit fram systemet.


En viktig aspekt i utvecklingen av tjänsten har varit användbarheten. Appen som finns tillgänglig för både iPhone och Android har ett extra tydligt gränssnitt vad gäller storlek på typsnitt och knappar samt färgval. I systemets kontrollpanel, som är helt webbaserad, konfigurerar administratören Checkproof efter verksamhetens behov. Här hanteras enheter (fordon, maskiner och utrustning), ronder, arbetsställen, användare och själva checklistorna.


Administratören bestämmer själv hur checklistorna ska byggas upp med hjälp av ett så kallat “dra och släpp”-gränssnitt. Checklistorna knyts sedan till enheterna och ronderna. Detta möjliggör full flexibilitet då en helt unik checklista kan skapas och knytas till en specifik maskin.


I kontrollpanelen lägger administratören även in de kategorier och vätsketyper som passar verksamheten, vilket gör det enkelt att till exempel filtrera ut hur många liter av en viss vätsketyp det gått åt på en enhet under en viss tid. Vidare kan en notifiering via e-post skickas ut när en avvikelse skapats eller ändrats på en enhet eller rond. Administratören väljer själv vilka av företagets användare som ska få notifieringen. Det går även att ange externa e-postadresser, exempelvis till leverantörer eller inhyrda servicemekaniker som vill bli uppdaterade.


Appen har också en funktion för att registrera tankning av fordonen. Användaren fyller i timmar eller kilometer på aktuell enhet samt tankade liter var på systemet räknar ut aktuell snittförbrukning sedan senaste tankning. Användaren får direkt feedback om detta i appen.


I första skedet lanseras Checkproof på svenska och engelska, men kommer inom kort erbjudas även i andra delar av Europa och världen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11