23948sdkhjf

Om sakernas tillstånd

Tillståndsbaserat underhåll är som ni kommer att märka huvudtemat i det här numret av Underhåll & Driftsäkerhet. Vi har laddat upp med en rad artiklar och reportage som tar upp olika aspekter av TBU och tillståndskontroll. Läs till exempel om tjänsteleverantören som nu kraftsamlar på området och i samband med detta pekar på vikten av analys. Talesättet ”om vi inte kan mäta det, kan vi inte förbättra det” är förvisso sant, men om man inte vet vad man har mätt, kan det bli både si och så med förbättrandet…. Med erfarenhet kommer analysförmåga och den är svår att bygga in i instrument och algoritmer.

Svår, men kanske inte helt omöjlig ändå. En annan artikel handlar om ett skarpt case där en programvara med stor precision faktiskt kan påtala att exempelvis en lagerskada uppstått och prediktera hur lång tid som återstår tills haveriet är ett faktum.

Vi har också intervjua professorn som varit med om att utveckla en matematisk modell med potential att effektivisera underhållsarbetet i många sammanhang, genom att optimera bytesintervall för olika komponenter. ”Varför inte passa på att byta lite mer, när vi ändå stoppat” är essensen i modellen, som nu används för optimering av flygmotorunderhåll.

Och så har vi förstås en initierad betraktelse kring hur det förebyggande underhållet och tillståndskontroll utvecklats i Sverige och världen de senaste tre decennierna.

Så mycket nöje med denna utgåva av U & D, där vi så att säga funderat en del över sakernas tillstånd.

Peter Olofsson

Intresserad av att prenumerera på Underhåll och Driftsäkerhet? Klicka här !
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078