23948sdkhjf

Hjälp till energibesparing i pumpsystem

Pumpsystem förbrukar ofta mer energi för att fungera än de egentligen behöver. En ny internationell standard syftar till att ändra på detta och i förlängningen minska miljöpåverkan och reducera kostnader.

Pumpsystem används för att flytta vätskor inom ett brett spektrum av tillämpningar inom industriella processer, byggnader och transporter, men alltför ofta använder de mer energi än de verkligen behöver för att uppfylla processkrav i anläggningen.


Den nya standarden "Pumpar – Pumpsystem – Energiutvärdering" (SS-EN ISO 14414:2015) syftar till att minska energiförbrukningen genom att möjliggöra för organisationer att bedöma den faktiska minimala mängd energi som krävs för olika pumpsystem. Det öppnar vägen till förbättring av energieffektiviteten i anläggningar och därmed minskning av energiförbrukning och koldioxidutsläpp.


– Standarden innehåller även informativa delar som förklarar grundläggande begrepp och ger tips om var ”energitjuvarna” finns i ett system. Det underlättar utformning och produktval säger, Anders Granlund från Xylem, ordförande i den svenska kommittén för pumpar.


Standarden är utvecklad i samarbete med American Society of Mechanical Engineers (ASME). Den ställer krav för utförande och rapportering av ett pumpsystems bedömda prestanda, vilket gör det möjligt att man inte enbart kan beräkna en anläggnings nuvarande energiförbrukning, utan även få hjälp med att hitta sätt att minska energiåtgången och öka effektiviteten.


Genom att tillhandahålla en gemensam definition för bedömning av prestanda, möjliggör det också en överensstämmelse mellan organisationer och länder, vilket garanterar att upphandlandet av tjänster för bedömning blir enklare.


Standarden riktar sig till inköpare och beställare av pumpar och pumpsystem, samt även användare och konsulter.


(Bild: Xylem)

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062