23948sdkhjf

Intensiv jul på Stora Enso Fors Bruk

När alla andra tar julledigt är det full fart i bruket i Fors, trots att produktionen står still. Det är dags för det årliga underhållsstoppet, som pågår över jul- och nyårshelgen.

Under julstoppet är det fokus på arbeten kopplade till underhåll och investeringar. Anläggningen står stilla i drygt en vecka och man passar på att rusta upp bruket.
- I år investeras totalt cirka 137 miljoner kronor i Fors Bruk. Flertalet av årets investeringsprojekt kopplas in under julstoppet. De senaste åren har vi investerat i snitt cirka 380 000 kronor om dagen i Fors Bruk, säger Ronny Sjöberg, chef Anläggning & Investeringar.


Tre större investeringsprojekt
Både större och mindre arbeten utförs under stoppet. På de tre större investeringsprojekten är det många inkopplingar och andra arbeten som utförs. De tre projekten är:

· Björk CTMP
Innebär att man kommer kunna börja använda björk vid tillverkning av CTMP-massa. Det ger möjlighet till att utveckla och producera nya kartongkvaliteter. Investeringen möjliggör inflöde av två fiberslag; både gran och björk.


· Boiler
Innebär att det blir effektivare förbränning i fastbränslepannan, så att man får en högre drifttillgänglighet. Ångan från pannan används bland annat till att torka kartongen och för att tillverka el.


· POM
Innebär att det blir en bättre produktionsstabilitet och kvalitet på Kartongmaskin 3.
Det installeras en centrifugalpump med avluftning. Den tar bort luften från massan och på så sätt blir det ett stabilare massaflöde till kartongmaskinen.


Spektakulärt lyft genom taket
Det är mycket arbeten som inspektioner, rengöring, inkopplingar och service ska hinnas med under stoppet. En av de mer spektakulära sakerna som sker är att ett 13 ton tungt skivfilter ska lyftas in genom taket i massafabriken. Skivfiltret ingår i Björk CTMP-investeringen och har som uppgift att avskilja massan från vattnet i massafabriken. Planen är att lyftet genom taket ska äga rum under julafton.


275 personer extra behövs
För att hinna med att göra alla arbeten under stoppet anlitas det många entreprenörer. I år är det 275 personer extra på plats utöver brukets egen personal. Många av firmorna är lokala och är väl inarbetade på bruket. Men det är framförallt brukets egna medarbetare som gör en stor extra insats för att det ska bli ett lyckat underhållsstopp.
- Vi har otroligt lojala medarbetare med stor erfarenhet här i Fors som ställer upp och jobbar under jul och nyår, berättar Ronny Sjöberg.

Säkert stopp viktigast
Det finns en nollvision inom Stora Enso vad gäller säkerhet. Målet är att inga olyckor ska ske.
- Vi gör vårt yttersta för att det ska bli ett säkert stopp. Inget är viktigare än säkerheten på bruket och det får aldrig vara så bråttom att vi tar genvägar, säger Ronny Sjöberg.

I år har man blivit mer restriktiva med att utfärda kör- och parkeringstillstånd för att försöka minimera antalet fordon på fabriksområdet.


Dagliga skyddsronder på de större projekten och slumpvisa alkoholtester för både egen personal och entreprenörer är andra åtgärder som görs för att det ska bli ett säkert stopp på bruket.

Julstoppet pågår mellan 22 december och 2 januari.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078