23948sdkhjf

Salttillsats minskar asfaltskador

Med en ny tillsats till vägsalt kan frostskador på asfaltvägar minskas med upp emot 50 procent.

Därmed minskar behovet av vägunderhåll, trafikköer blir kortare och körningen säkrare. Tillsatsen kallas Ecosel AsphaltProtection och har utvecklats av svensk-nederländska AkzoNobel.



Att salta är ett vanligt sätt för Trafikverket att hålla halkan borta när vintern slår till. Utvecklarna bakom vägsaltstillsatsen har inspirerats av vissa djurs förmåga att tåla kyla och motverka att is bildas i kroppen. Tillsatsen är helt biologiskt nedbrytbar och fungerar tillsammans med vanligt vägsalt. Den saktar ner frysprocessen så att vattnet blir till slask snarare än is även vid låga temperaturer, vilket är mindre skadligt för våra vägar.



När det regnar så tränger vatten ner i asfaltsvägarnas porer. När vattnet sedan fryser så expanderar det med nio procent och bryter sönder vägen inifrån. Passerande trafik påskyndar sedan skadorna. Tillsatsen förhindrar att vattnet som fångats inuti asfaltens porer fryser och minskar därmed risken för frostskador på vägen med uppemot 50 procent.



Tillsatsen har testats i samarbete med vägmyndigheter i Sverige, Danmark, Holland och Österrike med goda resultat och den finns nu tillgänglig i Sverige lagom till vintern.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062