23948sdkhjf

Grafen ska rostskydda värmeväxlare

SP, Kungliga Tekniska Högskolan och AlfaLaval har fått stöd av Vinnova för att gemensamt utveckla ett grafenbaserat korrosionsskydd för värmeväxlare.

Syftet med projektet är att utveckla en multifunktionell kompositbeläggning för värmeväxlare med hjälp av väldispergerad GRMs (grafen eller grafenlikande material) som leder värme och ger rostfritt stål ett ytterligare förbättrat korrosionsskydd.


Karin Persson, forskare vid SP, räknar med att projektet ska skapa en rad fördelar. Ett exempel är att den tekniska mognaden av formulerade GRMs främjas.


– Det kommer också att ske kunskapsöverföring från institut och akademi till svensk industri. Tillsammans utvecklar vi en svenskbaserad produkt som riktar sig till en internationell marknad, säger hon i ett pressmeddelande.


Upplägget i projektet är att först formulera en nanokompositbeläggning med grafen eller grafenliknande material. Därefter ska de långsiktiga barriäregenskaperna och korrosionsmekanismerna studeras och utvärderas.


– Vi ska också genomföra tester av bestrukna plattvärmeväxlare. Sist men inte minst är det viktigt att vi kan sprida projektresultaten vidare, för utveckling av fler grafenbaserade produkter, säger Karin Persson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062