23948sdkhjf

ABB presenterar robotikstipendium

Till minne av Björn Weichbrodt, den elektriska robotens fader, möjliggör ABB nu ett stipendium för studenter från Mälardalens högskola (MDH).

Varje år under fem års tid kommer ett exjobb eller en idé som har koppling till robotikområdet, med fokus på teknik och innovation, att belönas med ABB:s Robotikstipendium på 25 000 kronor per år. Stipendiet är inte programbundet och kan sökas av alla MDH-studenter oavsett studieinriktning.


Stipendiet delas ut av ABB:s enhet Robotics tillsammans med Mälardalens högskola. Jurymedlemmarna kommer både från ABB och MDH och stipendiet delas ut första gången under hösten 2015.


- Vi på ABB vill hedra minnet av Björn Weichbrodt som startade företagets robotsatsning i början på 70-talet. Hans robotkoncept var ett stort steg i utvecklingen och dagens robotar bygger fortfarande mycket på samma idéer. Tack vare alla de duktiga medarbetare som arbetat vidare i Björn Weichbrodts anda så har vi utvecklats till att var en av världens största aktörer inom robotar, säger Dennis Helfridson, chef för ABB-enheten Robotics och fortsätter:


- Det känns extra roligt att vi kan dela ut stipendiet tillsammans med Mälardalens högskola som har ett viktigt civilingenjörsprogram inom robotik. Dessutom verkar både ABB och MDH i en region där automatiserad produktion är i framkant.


Några tänkbara ämnesområden för stipendiet kan vara: robotnära komponenter såsom gripdon och sensorer, programmering, design, säkerhet och nya användningsområden såsom appar.


Bilden intill föreställer Björn Weichbrodt och hans första robotkonstruktion.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078