23948sdkhjf

Det lönar sig att lägga energi på energi

Smörjteknik och hydraulik är huvudtemat i vårt senaste nummer av U & D och ni som läser det kommer att märka att många av artiklarna kommer in på energiaspekter. Rent generellt så går det åt mindre energi om det finns mindre friktion i ett system och på senare år har stigande energipriser i kombination med omsorg om vår miljö gjort att energiförbrukning kommit mycket mer i fokus inom snart sagt alla områden.

För inte alltför längesedan var det inte många som valde smörj- eller hydraulolja baserat på att den ena eller andra resulterade i något lägre bränsle- eller elförbrukning, medan man idag lägger stor vikt vid detta. Samma sak när det gäller filtrering av oljorna. Idag läggs det avsevärt större vikt vid att se till att filtren har så lågt genomstströmningsmotstånd som möjligt, för att inte ”stjäla” energi när oljan pumpas genom dem. Skillnaderna är kanske inte jättestora, men enligt principen ”många bäckar små” så resulterar dessa små skillnader på varje enhet i en stor energibesparingspotential totalt sett. Dagens energipriser och det faktum att de på sikt bara kommer att öka gör också att det går att se ekonomiska fördelar med att välja det lite energivänligare alternativet.

Börjar man sedan titta på energieffektivisering i stort, på det sätt som förs fram i "Månadens artikel" här på UochD.se, ja då inser man att vi egentligen bara skrapat på ytan till vad som är möjligt att åstadkomma. Ironiskt nog krävs det egentligen vare sig ny teknik eller ny kunskap för att nå resultat, utan mer ett nytt sätt att tänka. Det tog Lennart Strandberg fasta på i den presentation som nämns i artikeln, där han citerade Albert Einstein som ska ha sagt ”Det krävs ett helt nytt sätt att tänka för att lösa de problem vi skapat med det gamla sättet att tänka”.

Fundera gärna vidare på det här.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.347