23948sdkhjf

Automationsnätverk i Värmland

I mitten av oktober möttes ett 40-tal representanter från regionala industrier, teknikföretag och Karlstads universitet på Karlstad Innovation Park i akt och mening att starta ett automationsnätverk.

Syftet med automationsnätverket är att para ihop kompetenser som normalt inte träffar varandra, för att de tillsammans ska kunna identifiera och diskutera gemensamma behov och utmaningar. Därför ska nätverket bestå av forskare såväl som företrädare för både industrier och leverantörer av automationslösningar. Bakom nätverket står företagsklustren Paper Province, Stål & Verkstad och Compare.



Industrin är beroende av allt bättre automationslösningar för att kunna öka sin effektivitet och lönsamhet. Med hjälp av automation kopplas IT-system samman med elektronik och mekanik för att öka noggrannheten, effektivisera och förbättra exempelvis repetitiva tillverkningsprocesser. Det handlar om komplexa system av sensorer, datanätverk och tillverkningsmaskiner som styrs automatiskt av programvaror.



Nu har en en styrgrupp bildats med representanter från industrin, IT- och teknikföretag och Karlstads universitet som nu ska ta nästa steg i nätverksbildningen, genom att sätta en agenda för nätverkets fortsatta verksamhet.


Några tankar om konkreta fokusområden som kom fram under mötet var bland annat hur man ska få fler leverantörer av automationslösningar att etablera sig i regionen, samt hur kompetensförsörjning ska tillgodoses i framtiden.


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156