23948sdkhjf

Slutläckt från Akademiskas helikopterplatta

Akademiska sjukhuset i Uppsala har haft stora problem med sprickbildning och läckage från sjukhusets helikopterplatta. Lösningen blev en fogfri ytbeläggning som dessutom underlättar helikopterpiloternas navigering genom att beläggningen försetts med ljusa linjer och navigeringssymboler.

Den luftburna intensivvården är en viktig del av verksamheten vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Sjukhuset har en ambulanshelikopter som flyger dygnet runt, året runt. Inget annat sjukhus i Sverige behandlar så många patienter från andra landsting och i genomsnitt kommer varje dygn fyra helikoptertransporter med svårt sjuka patienter.


Det stora antalet starter och landningar, samt tuffa väderförhållanden, innebär ett hårt slitage på helikopterplattans ytskikt. Sjukhuset har vid flera tillfällen provat olika färger och material för att lösa återkommande problem med bland annat sprickbildning och läckage. Ingen av lösningarna har dock helt klarat kraven eller löst problemen som återkommit efter en tid då beläggningarna snabbt försämrats.


I samband med en större ombyggnad på sjukhuset togs beslut om att även renovera helikopterplattans 3500 kvm och förse den med en ny ytbeläggning. Valet föll denna gång på ett fogfritt system kallat Duracon från Flowcrete Sweden, som levererade en lösning direkt anpassad till sjukhusets krav på en långsiktigt hållbar ytbeläggning.


Helikopterplattans nya ytbeläggning har ett membran som reducerar rörelser vilket förhindrar sprickbildning och läckage samt en primer som säkerställer bindningen mellan membranet och beläggningen. Lösningen är också optimerad för att stå emot värsta tänkbara väderförhållanden.


En viktig del av projektet var att förse helikopterplattan med ljusa linjer och symboler som underlättar för helikopterpiloterna vid landning. Eftersom beläggningen kan appliceras i många olika och beständiga färger har nu helikopterplattan navigeringshjälpmedel som inte riskerar att mattas av även om linjerna utsätts för hårt slitage och tuffa väderförhållanden.


Det valda systemet brukar kallas det snabba och fogfria golvet. I många fall kan golvytan tas i bruk redan två rimmar efter installation. Uppbyggnaden med olika kompositioner ger en mycket stark och tålig yta som står emot det hårda slitaget på exempelvis en helikopterplatta. Ytbeläggningen är också lätt att rengöra och underhålla.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063