23948sdkhjf

Historisk vändpunkt för smörjunderhållet i industrin

Någon formell utbildning finns idag inte för smörjtekniker/tribologer. Det har heller inte funnits någon certifiering/tentamen som bekräftar att UH-teknikern behärskar ämnesområdet ”Tribologi” och att han/hon kan ta fullt smörjunderhållsansvar för en maskinpark värd hundratals MSEK.
De som driver förbättringsarbeten inom smörjunderhållet bör naturligtvis också ha erforderliga kunskaper i ämnet. Det är bakgrunden till att Sveriges första kvalitetssäkring av smörjunderhållare/tribologer genomfördes den 4 december. Då certifierades landets första Smörjtekniker och Tribologer (STT).

De som testade sina kunskaper denna dag var huvudsakligen verksamma som heltidssmörjare, arbetsledare eller ansvariga för tribologiverksamheten inom sina respektive företag.

Sandvik SMT, Sandvik, Scania-Dynamate, Mälarenergi, Smurfit Kappa Piteå och Forsmarks Kraftgrupp hade skickat medarbetare på certifieringen som arrangerades av Richard Wolffelt.

Totalt var det åtta personer som tenterade och sju av dessa klarade certifieringen, som skedde i Södertälje.

Totalt 140 frågor skulle besvaras, inklusive smörjschematillverkning för några olika exempelmaskiner.

Viskositetsval skulle göras, med precision, både för glidlager, kuggväxlar och rullningslager.

Rätt intervaller, rätt fettyp och rätt fettmängder skulle väljas för maskiner med olika miljö- och driftförhållanden.

Tentamen tog totalt fem timmar i anspråk och för att bli godkänd krävdes att minst 66 % av frågorna skulle vara rätt besvarade. Tentamensförrättare var Richard Wolffelt, Kjell Klingre och Nils Myers.

En längre artikel om bakgrunden till certifieringen finns i Underhåll & Driftsäkerhet nr 12 2013.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078