23948sdkhjf

Vattenburen färg håller korrosionen stången

Ytskyddskommittén inom Standard Solutions Group, SSG, har drivit ett projekt under fem år för att utröna hur vattenburna färgsystem fungerar i korrosiva miljöer. En av slutsatserna är att med rätt förutsättningar är det mer, eller lika, fördelaktigt att använda ett vattenburet färgsystem som ett lösningsmedelsburet för att skydda mot korrosion.
Bakgrunden till att projektet startades är den att högre krav väntas ställas på industrin att använda material och produkter som är skonsammare mot miljön och mindre hälsovådliga för målningspersonalen. Ett test sattes upp på taket till Södra Cells sodapanna på bruket i Mönsterås, en miljö som utsätter testobjekten för en hög korrosiv påverkan med östersjöförhållanden i kombination med cellulosaindustrimiljö.

Projektet har nu mynnat ut i rapporten "SSG 1912 Vattenburna färgsystem i korrosiva miljöer". Den redovisar erfarenheter av hur vattenburna färgprodukter står sig i skogsindustrins korrosiva miljöer i jämförelse med traditionellt lösningsmedelsburna. Rapporten ger förståelse för skillnaden mellan vatten- och lösningsmedelsburna färgprodukter med avseende på praktiska, tekniska, miljömässiga och ekonomiska aspekter. SSG menar att rapporten kan användas som underlag i olika beslutsprocesser när det gäller Ytskydd.

SSG listar färgprodukter och färgtillverkare kan allteftersom de testar sina färgprodukter och redovisar att de uppfyller de krav som SSG ställer, få dessa produkter registrerade i fabrikatförteckningen SSG 1006. Denna innehåller redan idag ett antal vattenburna alternativ.

Företag som deltagit i arbetsgruppen är ,förutom Södra Cell, Roger Duveskog Ingenjörsbyrå AB, Ostkustens Måleri AB, Teknos, Jotun, Hempel Färg, Tikkurila Coatings AB, International Färg AB samt Herb. Hagblom AB.

Kraven i SSGs Ytskyddsstandard är framtagna av den tidigare nämnda Ytskyddskommittén, beställare/nyttjare från skogsindustrin, färgtillverkare, målningsentreprenörer och experter inom området.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063