23948sdkhjf

Energiinvesteringar mot ny rekordnivå

En investeringsuppgång nästa år med drygt 13 procent. Det förutspår SCB i sin färska investeringsenkät för energibranschen. Därmed förstärker energibranschen sin betydelse som viktig samhällsmotor och en positiv kraft i den svenska ekonomin. De rena energiinvesteringarna väntas då nå 40,1 miljarder kr.
El-, gas- och värmeverksinvesteringarna blir i år enligt SCB, 35,3 miljarder kr, samma nivå som ett år tidigare. Motsvarande för nästa år anges till 40,1 miljarder kr. Det blir i så fall en ökning med drygt 13 procent till en ny rekordnivå.

Kjell Jansson, Svensk Energis vd, säger i en kommentar:

– Energibranschen har sedan tiotalet år tillbaka gjort massiva investeringar på nästan 300 miljarder kr totalt. Den höga nivån på 30 till 35 miljarder kr årligen väntas bestå även de närmaste åren. Därmed svarar vi för cirka 40 procent av de samlade industriinvesteringarna i Sverige.

Bakgrunden till de senaste årens höga investeringsnivå är denna:

Ungefär en tredjedel har satsats på elnätssidan. Minst 40 miljarder kr har det kostat att vädersäkra elnäten och att få ned kablarna i marken. Reformen med månadsavläsning för fyra år sedan innebar att alla elmätare byttes ut.
Utbyggnaden av vindkraften torde handla om cirka 100 miljarder kr.
Därutöver är det upprustning och utbyggnad av kraftproduktionen; uppgradering och utveckling av kärnkraft, vattenkraft och kraftvärme.

Även Svenska Kraftnäts kraftigt ökade investeringar i stamnätet är en bidragande orsak.

Industrins investeringar totalt blir i år 55,9 miljarder kr (-2 procent). Nästa år väntas dessa öka till 57,7 miljarder kr. Då blir energiinvesteringarna 41 procent av de samlade industriinvesteringarna i Sverige.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063