23948sdkhjf

Handbok förenklar jämförelse av metaller

En ny handbok som förenklar globala jämförelser av metalliska material har presenterats av SIS Förlag AB. Handboken är tänkt att användas vid översättningar av beteckningar på metallegeringar och metallprodukter och den är främst inriktad på de vanligaste materialen som används inom svenska företag och industrier.

- Denna bok är ett snabbt hjälpmedel som är enkelt att använda när man till exempel behöver en utländsk motsvarighet till en stålsort i svensk standard. Det kan gälla en ny Europastandard eller närmaste motsvarighet i USA, Japan eller Kina, säger Christer Karlsson som är projektledare på SIS.

Boken är indelad i två delar där den första presenterar de numeriska beteckningarna i det gamla svenska systemet. Dessutom finns en komplett förteckning över metallegeringar sorterade efter numerisk beteckning enligt det nya europeiska systemet. Bokens andra del visar jämförelser mellan svenska och utländska material uppdelat efter ursprungsland, numeriska beteckningar och namn. Handboken är också uppdaterad med nya aluminium-, koppar- och stålbeteckningar och revideringen påverkar även jämförelserna för gjutjärn, gjutstål och rör av olegerade stål. Till boken, som heter Materialnyckeln, finns även ett komplement kallad Materialnyckeln Online där man kan få mer fördjupad information. v
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062