23948sdkhjf

Skarpare analys av rökgaser

Avfallsförbränningen ökar i landet, något som ställer allt högre krav på kontroll av rökgasernas innehåll av miljö- och hälskoskadliga ämnen. Därför har Lantmännenägda Analycen Nordic i Lidköping tagit fram ett komplett analyspaket för kvalitetssäkrade provtagningar och analyser av rökgaser från såväl industrins som energiföretagens skorstenar.

De senaste decenniernas fokus på utsläpp av organiska ämnen och metaller har lett till hårdare miljötillsåndsprövningar och skärpta gränsvärden. För att kunna leva upp till kraven på utsläpp av dioxiner och andra svårnedbrytbara miljögifter måste sopförbränningsanläggningar, stål- och cementindustrier med flera via provanalyser redovisa sina nivåer till myndigheterna.

Detta har lett till ett ökat behov av en analysmetod som kan analysera fler ämnesgrupper i samma provtagning än vad som tidigare varit möjligt. Analycen Nordic har därför vidareutvecklat analyserna av dessa toxiska ämnen och valt en analysmetod som möter kundernas provtagningsteknik. Provtagning för analys av dioxiner och organiska ämnen utförs i en provtagningssekvens bestående av en process där gasen passerar stoftfilter, en kylare och en adsorbent. Enkelt uttryckt förs ett uppvärmt rör in i skorstenen och adsorbenten fångar upp ämnena i gasen. I laboratoriet analyseras sedan innehållet av dioxiner, polyaromatiska kolväten, klorbensener och klorfenoler. Provsvar levereras vanligen inom tio till femton dagar, men vid behov går det att få fram dessa snabbare. v
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079