23948sdkhjf

Ny provplats för blivande VVS-montörer

Måndagen den 31 oktober slås portarna upp för nystartade Kaplan Energy Center i Skellefteå. Då anländer den första gruppen VVS-lärlingar som under fyra intensiva dagar ska bevisa att de behärskar alla färdigheter som krävs för att få kalla sig VVS-montör.

- Det råder akut brist på VVS-montörer i Sverige och vi är glada över att Kaplanskolan i Skellefteå ställer upp med fina lokaler och kompetent personal för att testa lärlingarnas teoretiska och praktiska kunskaper, säger Bo Ölund, konsulent vid VVS-branschens Yrkesnämnd.

Behovet av VVS-montörer är stort, framförallt i storstäderna. Det behövs ungefär en VVS-montör per 10 000 invånare samtidigt som den alltmer komplexa VVS-branschen ställer högre krav på kvalitetssäkring. Därför har VVS-branschens Yrkesnämnd ett koncept med yrkesexamen för VVS. För att kunna erhålla en sådan examen måste man efter grundutbildning på gymnasiets energiprogram ha gjort ett systemkunskapsprov och därefter arbetat i två år som lärling. I Sverige finns det fem provplatser av det här slaget och Kaplan Energy Center är den enda norr om Stockholm. Under det första verksamhetsåret räknar man med att prova ett femtiotal lärlingar från hela landet i Skellefteå. v
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.173