23948sdkhjf

Tre av tio småhus värms med biobränsle

Ny statistik från SCB visar att 29,5 % av alla svenska småhus (465 000 st) helt eller delvis värms med biobränsle. Andelen helt oljeuppvärmda småhus uppgår till knappt nio procent. Värmepumpar har ökat kraftigt under de senaste åren.

Helena Fornstedt är informationsdirektör på Statoil och hon säger i en kommentar att det är oroande att så många väljer värmepump istället för pellets när de konverterar från olja.


- Uppvärmning med pellets leder till minst klimatpåverkan, samtidigt som det är ett bra sätt att minska uppvärmningskostnaderna. Om värmepumpar ersätter konventionell elvärme är miljönyttan uppenbar, men ett byte från oljeuppvärmning till elbaserad värmepump innebär istället ökad klimatpåverkan. Beräkningar från SP visar att villaolja för ett årligt uppvärmningsbehov på 15 000 kWh släpper ut ca 5,2 ton koldioxid medan en värmepump ger upphov till utsläpp av ca 5,5 ton koldioxid. Ett motsvarande hus som värms med pellets bidrar till utsläpp av ca 0,36 ton koldioxid. I sammanhanget är det värt att påpeka att korrekta beräkningar av värmepumparnas klimatpåverkande utsläpp måste baseras på de förutsättningar som sedan ett antal år råder på den nordiska elmarknaden och som innebär att i stort sett all el på marginalen produceras i kolkraftverk i Sveriges grannländer.

v
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062